[ 2 Haziran 2022 by Bergama Alan Başkanlığı 0 Comments ]

Bergama Parşömen’den Alan Başkanlığımıza Ziyaret

Günümüzde halen geleneksel usullerle eşi ile birlikte Parşömen üretimi yapan Bergama Parşömen işletmecisi Meltem DEMİREL ile Parşömenin geleceği hakkında konuştuk.

M.Ö 2. yüzyılda Mısır’dan Bergama’ya papirüs satışının yasaklanması üzerine Bergama Kralı 2. Eumenes döneminde bulunan ve buradan Bergama Kağıdı (Charta Pergamena) ismiyle dünyaya yayılan Parşömen, selüloz kağıdın bulunup yaygınlaşmasına kadar en önemli yazı gereci olarak kullanılmıştır. Daha sonraki yıllarda kaybolmaya yüz tutmuş olan Parşömen, 2005 yılında Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV) Başkanı Macit GÖNLÜGÜR’ün öncülüğünde, Anadolu’nun Son Karatabağı ve Yaşayan İnsan Hazinesi Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcisi Ödülüne (2022) sahip olan İsmail ARAÇ’ın katkılarıyla gün yüzüne çıkmaya başlamış ve ilçede yeniden geleneksel usulle üretimine başlanmıştır. Sn. ARAÇ tarafından, Meltem DEMİREL 2018 yılında çıraklığa kabul edilmiştir. Parşömen, ayrıca 2021 yılında coğrafi işaret tescil belgesi almıştır.

Sn. DEMİREL’e nazik ziyareti için teşekkür eder, Parşömen üretimi konusunda yapmış olduğu yaygınlaştırma ve farkındalık çalışmalarında başarılar dileriz.

AboutBergama Alan Başkanlığı

Galeri

Bir yanıt yazın