[UNESCO Bergama]
Kısa Tanım

Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Katar’ın başkenti Doha’da Haziran 2014’te düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı sürecinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 22 Haziran 2014 tarihinde 999. Miras Alanı olarak kabul edilmiştir. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı; Türkiye’nin 13’üncü, İzmir’in ise ilk Dünya Miras Alanı’dır.

Bergama, Dünya Mirası Listesi’ne dokuz bileşen ile girmiştir. Bu alanların çevresinde ayrıca Tampon Bölge (Buffer Zone) oluşturulmuştur. Dokuz ayrı Dünya Mirası Alanı ve Tampon Bölgeleri bir bütün olarak kabul edilmekte ve Bergama’nın evrensel değerlerini sadece temsil etmekle kalmayıp aynı zamanda tüm evrensel değerlerin korunması ve tanıtılması için bir araç olarak kabul edilmektedir.

Bu dokuz bileşenin birlikteliğiyle sadece evrensel değerler tanımlanmamaktadır. Ayrıca Dünya Miras Alanının; arkeolojik, kentsel ve doğal mirasların birlikteliğinden doğan “Kültürel Peyzaj” özelliği de daha algılanır duruma gelmektedir. Akropol’ün kurulduğu Kale Tepesi ve Tepenin yamacından geçen, antik kenti ikiye bölen, Selinos Deresi; rüzgâr, iklim, topografya, bitki örtüsü gibi doğal şartlara insanoğlunun verebileceği en başarılı tepkilerin yani Bergama’nın binlerce yıl süren gelişiminin tanıklarıdır. Öte yandan kenti çevreleyen Tümülüsler ile bakir doğanın zirvelerinde yer alan Kybele Kutsal Alanı, Akropol ile görsel bağlar kurarak antik dönem inanışlarının ve ritüellerinin günümüze ulaşan önemli örneklerini oluşturmaktadır.

Dünya Miras Listesi’ne dâhil edilen dokuz bileşen; Bergama Çok Katmanlı Kent, Kybele Kaya Kutsal Alanı ve yedi adet Tümülüsten oluşmaktadır.