Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, 2011 yılının Nisan ayında, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne (Tentative List) adını yazdırmış, 22 Haziran 2014 tarihinde de, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında Türkiye’nin 13. ve dünyanın 999. Miras Alanı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dâhil olmuştur.
Bergama Belediyesi’ne bağlı “Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzajı Alan Başkanlığı”, Bergama Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü birimine bağlı olarak kurulmuş olup halen faaliyetlerine devam etmektedir. Bergama Alan Başkanlığı, yasal mevzuat gereğince;
- Alan Başkanı
- Alan Başkanlığı Çalışma Ekibi
- Danışma Kurulu
- Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu’ndan oluşmaktadır.
Bergama Alan Başkanlığı Misyonu
- Bergama’nın Kültürel Miras Alanlarının (Hellenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemi Eserleri) uluslararası normlara uygun bir şekilde korunması için tüm paydaşların katılımı ile oluşacak Bergama Alan Yönetim Planı’nı hazırlayıp, Kültürel Miras Alanlarının yıllık eylem planları ile yönetilebilmelerini sağlamak.
- Dünya Miras Sözleşmesi şartlarına uygun olarak, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanının sürdürülebilir şekilde korunmasını amaçlayarak gelecek nesillere mirasın aktarılmasını sağlamak.
- Bergama’nın tarihi ve kültürel geçmişini dünyaya tanıtmak ve koruma-kullanma dengesini gözeterek turizm alanında kentin potansiyelini arttırmak.
- Alandaki paydaşlarla birlikte Bergama Dünya Miras Alanının özgün tarihi dokusunun korunmasını sağlamak.
- Bergama Halkına; Bergama’nın Kültürel Mirası ve Korunması ile Bergama’nın Üstün Evrensel Değerleri konularında farkındalık çalışmaları yapmak ve Miras Alanımızla halkı buluşturmak.
- Bergama’nın Kültürel Mirası hakkında yapılacak olan akademik çalışmalara destek vermek.
Bergama Alan Başkanlığı Vizyonu
Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzajı Alanı’nın vizyonu; Anadolu’nun Hellenistik Dönem başkentlerinden biri olarak, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemlerinin izlerini taşıması suretiyle çok katmanlı bir yapısının bulunması, Kybele Kültü ve Kutsal Alanı, Asklepion, Mısır Tanrıları Tapınağı (Kızılavlu), yüksek basınçlı su sistemi gibi farklı dönemlere ait mimari, dini, teknolojik özellikleri bir arada bulunduran Bergama’nın, doğal ve kültürel miraslarını (somut ve somut olmayan) en iyi şekilde koruyarak, gelecek kuşaklara aktarılmasının sağlanmasıdır.