Sünnet Yatağı
Sünnet Yatağı
Sünnet yatağı süslemesi olarak adlandırılan bu gelenek, Ege, Trakya Bölgeleri başta olmak üzere Türkiye genelindeki sünnet çocuğu aileleri tarafından, sünnet olacak çocukların iyileşme dönemlerinde içinde yatacağı yatağın süslenmesi ile oluşan bir kültürel unsurdur. Yatağın süslenmesi ile iyileşme sürecinde olan çocuğa moral verilmesi ve genelde iyileşme dönemini yaşıtı arkadaşları ile geçiren sünnet çocuğu ve arkadaşları için eğlenceli bir ortam oluşturulmak istenmesidir.
Geçmişinin ne kadar eskiye dayandığı bilinmemekle birlikte 18.yy sonlarından bu yana var olduğu bilinmektedir. Trakya, Marmara’nın güneyi ve Ege Bölgesi’ndeki sünnet yataklarında genellikle geleneksel el sanatlarımız içinde sayılan dantelli, işlemeli ve özellikle de tel kırma işi ile bezenmiş bohçalar, sünnet yatağının dayandığı duvarları kaplamaktadır. İpek veya yün duvar halıları ile kadife üzerine yapılmış işlemelerle bezeli örtülerin de duvarların süslenmesinde kullanıldığı görülmektedir. Duvarlar bu şekilde süslendikten sonra yatağın dört köşesine genelde ahşaptan olan direkler dikilir. Odanın tavanına kadar yükselen bu direkler genellikle rengârenk oyalı yemeniler ile kaplanmaktadır.
Sünnet yatağının süslenmesinde kullanılan tüm el işi bezemeli eşyalar komşu, akraba ve dostlardan toplanmaktadır. Hatta en gösterişli ve süslü bohça ve yemenilere ulaşılması için sünnet annesi haftalar öncesinden çevresine haber salarak bu eşyaların toparlanması işine başlamaktadır. Ayrıca yatağın süslenmesi işini yine sünnet çocuğunun anne ve teyze gibi kadın aile üyeleri arkadaş ve dostları ile birlikte yapmaktadır.
Yatak süslenirken müzikler eşliğinde eğlenilmesi ve sünnet çocuğunun arkadaş anneleri ve akrabalarının hazırladığı yiyecek ve içeceklerin yatağı hazırlayan konuklara ikram edilmesi söz konusudur.
Kaynaklar
Bergama Belediyesi (2017). Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzajı Alan Yönetim Planı 2017-2021, İzmir.